5 tips voor het gebruik van een laptop Kleyn Projectinrichter
Kleyn Projectinrichter, kantoormeubelen, projectmeubelen, Kleyn Projectmeubelen, gezonde kantoormeubelen, gezonde materialen, ergonomie, rugklachten, ergonomische bureaustoelen, rugklachten, RSI, Kleyn Fit Programma, meubels voor zorginstellingen, meubels voor bedrijfsrestaurants, cable management, interieur plan maken, facilitaire diensten, klussen op kantoor, ergonomie workshops, gezondheid op het werk, onderhoudscontract, onderhoudsklussen, verhuiswerkzaamheden, montagewerkzaamheden, XS-Collectie, geluidsabsorptie, akoestiek in kantoren, gezonde verlichting in kantoren, wachtkamerstoelen
20016
post-template-default,single,single-post,postid-20016,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-2.8.2,qode-quick-links-1.0,woocommerce-no-js,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,columns-4,qode-theme-ver-28.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive
 

5 tips voor het gebruik van een laptop

5 tips voor het gebruik van een laptop

5 tips voor het gebruik van een laptop

Tip 1 – Een laptop is niet ergonomisch

Het ontwerp van laptops is in strijd met een fundamenteel ergonomische vereiste voor een computer, namelijk dat het toetsenbord en het scherm zijn gescheiden. In de eerste dagen van de personal computer waren het scherm en het toetsenbord geïntegreerd als één geheel. Dit resulteerde in wijdverspreide lichamelijke klachten. Aan het einde van de jaren ’70 zijn een aantal ergonomie ontwerprichtlijnen geschreven en werd al gepleit voor de scheiding van het scherm en het toetsenbord. De reden hiervoor is eenvoudig. Bij een vast ontwerp; als het toetsenbord in een optimale positie staat voor de gebruiker, dan staat het scherm niet optimaal en vice versa. Bijgevolg zijn laptops uitgesloten van de huidige ergonomie richtlijnen, omdat geen van de ontwerpen voldoet aan deze basisbehoefte. Dit betekent dat je speciale aandacht moet schenken aan de manier waarop je je laptop gebruikt om lichamelijke problemen te voorkomen.

Tip 2 – Welke soort laptop gebruiker ben jij?
Hoe maak je gebruik van je laptop? Ben je een occasionele gebruiker die op de laptop werkt voor een korte periode of bent je een fulltime gebruiker met de laptop als je belangrijkste computer? Incidentele gebruikers hebben minder kans op problemen dan fulltime gebruikers. Alle gebruikers moeten aandacht besteden aan hoe ze hun laptop gebruiken, maar fulltime gebruikers kunnen meer problemen te hebben.

Tip 3 – Laptop houding

Zoals bij tip 2 aangegeven, schenden laptops fundamentele ergonomisch richtlijnen, dus het gebruik van een laptop is een afweging tussen een slechte nek-/ hoofdhouding of een slechte hand-/ polshouding.

Incidentele gebruikers – omdat de nek-/ hoofdpositie wordt bepaald door de acties van de grote spieren, bent u beter af in te boeten op de nekhouding in plaats van de polshouding. Voor incidenteel gebruik:

 

Fulltime Gebruikers – als je je laptop gebruikt op het werk als je belangrijkste computer:

  • plaatst deze op je werkblad voor je, zodat je het scherm kunt zien zonder je nek te buigen. Dit kan vereisen dat je de laptop op een laptopplateau moet plaatsen.
  • maak gebruik van een apart toetsenbord en muis. Je moet een toetsenbord en muis aan kunnen sluiten aan de achterkant van je laptop of op een basisstation
  • vindt een stoel die de perfecte ondersteuning geeft in elke zitpositie
  • gebruik een los toetsenbord om een pols neutrale houding te verzekeren
  • gebruik de muis op je bureau of een instelbaar muisplatform
  • volg de houdingsrichtlijnen zoals geleerd in de ergonomie workshop

 

Tip 4 – Laptop afmetingen

Veel laptops hebben grote schermen (15″ en meer) en kunnen dienen als desktop vervangers. Echter, denk goed na over waar je het meeste gebruik zult maken van een laptop. Dit om je te helpen de beste maat te kiezen. Hoe groter het scherm, hoe moeilijker het zal zijn om de laptop te gebruiken op mobiele locaties (bijvoorbeeld in een vliegtuig, auto of trein). Er zijn een aantal kleinere notebooks en ultraportable laptops op de markt. Denk aan vraagstukken over de grootte van het scherm en de schermresolutie. Een klein scherm zal handig zijn als je veel onderweg bent, maar als de resolutie hoog is, zorg er dan voor dat je de schermtekens kunt lezen. Hoe kleiner de laptop, hoe kleiner het toetsenbord, dus zorg ervoor dat je comfortabel kunt typen op een toetsenbord dat slechts 75% van de grootte van een regulier toetsenbord kan zijn.

Tip 5 – Laptop gewicht

Als je een professional bent die veel reist, is het nuttig om na te denken over het gewicht van het systeem. Met het woord ‘systeem’ bedoelen we het gewicht van de laptop plus de benodigde accessoires (bijvoorbeeld voeding, reservebatterij, externe schijf, etcetera). Veel lichte portables zijn net zo zwaar als reguliere laptops wanneer je het gewicht van alle componenten samenvoegt. Als je laptop + componenten meer weegt dan 5 kilo dan moet je zeker overwegen om een carry-on tas aan te schaffen. Als je een kleinere tas wil waarin je je laptop comfortabel kunt dragen overweeg dan een goede schoudertas aan te schaffen.

 

Wil je een persoonlijk advies, bel dan 073-8514525 (NL), voor een uitgebreid advies afgestemd op jouw eigen werkplek. Of voor België 03-7072043.

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.